Ouro Preto, Vitoria, Porto Seguro

Ouro Preto

Na dé wedstrijd van mijn leven te hebben beleefd in Belo Horizonte is het nu toch echt tijd om naar Ouro Preto te verkassen.
Deze stad staat bekend om zijn pitoreske kerken, straatjes en al die andere koloniale pracht.

Als eerste gaan Jelger en ik echter een goudmijn in, trots gekleed in onze zwembroeken, omdat mr. Lonely Planet ons beloofde dat er een mooi ondergronds meer aanwezig was. Nou goed, die was er dan ook, alleen zo vervuild dat zwemmen onmogelijk bleef. De rit met het mijnwerkerstreintje de grot in en uit en het doe-het-zelf goudzoeken maakten echter veel goed, Martin en Ria zoniet alles.
Waar alle andere backpackers in hun reisverslagen verhalen over jonge, snelle mede-reisgenoten, zijn Martin en Ria (30 jaar getrouwd, 50+) degene die wij als eerste ontmoeten.


Nadat ze zichzelf bij ons aan tafel hebben uitgenodigd gaan we tezamen met dit Groningse stel naar een naast gelegen dorpje, alwaar backpackerstips als `Kijk op een anzichtkaart om te zien wat de highlights in de stad zijn´ en ´doe je waardevolle spullen in een lullig tasje van de markt, valt minder op´ in ons geheugen gegrift staan.
Ouro Preto op dag 2 betekende nog meer kerk -en museumbezoek, maar vooral een Jelger die in een andere mijn de tijd van zijn leven beleeft. "Angolese k****mijn, ik zie geen ene flikker!"
18 oktober, het is hoog tijd om naar Vitoria te vluchten.

Vitoria (door Jelger)

De Braziliaanse kust laat zich met geen enkele andere vergelijken. Fraaie stranden, de hele dag zon en overal schaarsgeklede dames. Alleen is daar in Vitoria weinig van te merken. Hier is het namelijk gewoon oersaai, op een mooi uitzicht na.

Niettemin is dit wel de locatie alwaar we kunnen spreken van een heuse samensmelting (zou Ernst Paul Hasselbach zeggen), ofwel, vanaf nu reizen we ruim een maand met z´n vieren (Mike, Jeffrey, Jelger, Rogier) door dit inmense land.

Maar ook al is er voor ons weinig te beleven in Vitoria, de mensen vinden het natuurlijk wel fantastisch met ons. Zoals Junior, de grootste player die in Vitoria rondloopt. Hij studeert in Schotland ('I have a girlfriend there, but I don't care for her'), maar vliegt een paar keer per jaar de oceaan over. Hier houdt hij barbeque's voor honderden vrienden, waar wij uiteraard ook toe behoren. We mogen met Junior mee naar Swingers, een hippe tent waar het tien graden vriest en de muziek zo hard staat dat drie setjes oordopjes per persoon geen overbodige luxe zijn. Onze nieuwe vriend heeft helaas zijn avond niet, wat ook geldt voor Sjef. Hij krijgt zo'n last van zijn keel dat hij zelfs dagen later slechts zwak gerochel kan produceren.

Porto Seguro
In dit kustdorp verblijven we in een meer dan prima hotel. Een koopje, wat ons werd aangeraden (lees: opgedrongen) door een der ´proppers´. Airco, mini-bar, TV, radio, en een heerlijk werkende douche doen ons echter ons Vitoria-leed vergeten.  
zaterdagavond uitgaansavond, ook in Porto Seguro. Sjef haakt om gezondheidsredenen af. Mike, Jelger en Ro gaan, globetrotters als we zijn, naar een feest waar ongeveer duizend locals tezamen komen om te genieten van de klanken van zeg maar de Braziliaanse Guus M.
Als we om 0.00 aankomen is het al een drukte van belang. Het publiek wordt opgehitst door een MC en danseressen met meer dan tevreden zelfbeelden. Truc is om wat op het podium gebeurd na te doen, waardoor er zeg maar een Macarena all night long ontstaat.
We blijken de enige buitenlanders, ondanks dat Porto Seguro behoorlijk toeristisch is. Dit is meteen een goed excuus voor de ietwat houterige dansstijl ten opzichte van de rest. Vol moed houden we echter stand en een paar Bramha´s later mengen we ons in het feestgedruis.
De volgende twee dagen huren we een buggy en in dit olijke vervoersmiddel hebben we de tijd van ons leven. Een politie-aanhouding, Sjef en Mike voor het eerst van hun leven achter het stuur, bezoek aan idyllische stranden en pittoreske dorpjes, Rogiers off-road gevoel, een platte band en benzine-tekorten in the middle of nowhere, dit moeten we vaker doen!Momenteel zijn we alweer aanbeland in Salvador, de plek waar TAP ons ruim twee weken geleden afzette. De komende dagen zullen we deze plaats nader bekijken om te beginnen gaan we zodirect naar een Capoeira-show. Een bezoek aan een der mooiere natuurparken van Brazilie, Chapada Diamantina, staat daarna op de planning. 

De hartelijke groeten,

Rogier en de rest

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer