Brasil!

Bom dia!
Hierbij het ongetwijfeld langverwachte eerste reisverslag van Rogier en Jelger, ´Fresh´ voor intimi. Voor degene die hem niet kennen, Jelger ken ik al sinds de middelbare school en met hem heb ik ook de piramides in 2003 bezocht. Maar belangrijker, met schrijven heeft hij deze reis bekostigt dus reden temeer dat we elkaar aflossen in de reisverslagen.

SALVADOR

Gaan we dan: de vlucht naar Salvador verloopt prima en met 5 uur tijdsverschil (eerder) kan onze Grote Brazilie Rondreis™ beginnen. We zien niet veel van de stad want vrijwel direct na aankomst kopen we een busticket naar Belo Horizonte, 24 uur reizen richting het zuiden. Compaan 3 en 4 (Sjef en Mike) moeten we immers wel op de afgesproken tijd (een week later) en plek (in Vitoria, op 8 uur reizen van B-H) ontmoeten. Oke, we hadden inderdaad ook op B-H kunnen vliegen, maar op deze manier maken we direct kennis met het Braziliaanse busnet, een lang gekoesterde wens die we niet aan onszelf voorbij wilden laten gaan.
In Salvador blijkt direct dat we een gevoel ontwikkeld hebben voor fotogenieke plekken, want als we terug bij het hotel aankomen treffen we een Braziliaanse filmset aan. Natuurlijk zijn we er als de kippen bij om te worden vereeuwigd in de Zuidamerikaanse cinema, maar helaas, de set was al van voldoende figuranten voorzien, zelfs van Aziatische exemplaren. Niettemin hebben we kunnen genieten van de Braziliaanse filmprofessie onder het genot van een stralende zon. Rob Schneider maakt het  filmfeest compleet. Deze Hollywood-topper (wie kent hem niet van Deuce Bigalow, The Ho
t Chick en andere meesterwerkjes) lopen we zomaar tegen het lijf. Professioneel als hij is mochten we geen foto van hem maken. We hebben echter wél de primeur dat ´Deuce Bigalow, Brazilian Gigolo´ in aantocht is.

BELO HORIZONTE

´Most visitors drop in or drop out en route to nerby colonial towns´-Lonely Planet.
Zo ook wij want colonial town Ouro Preto is de volgende stad die we bezoeken, maar niet voordat we kennis hebben gemaakt met de eerste werken van architect-fenomeen Oscar Niemeyer in hometown Belo Horizonte.
Na een halve dag wandelen rondom ZIJN kunstmatige meer met ZIJN creaties zijn zijn we bezoeken aan een bizarre kerk, tennisclub en het Museu de Arte de Belo Horizonte rijker. O ja, ook de dierentuin. Speciaal voor Jelger.
Voetbalfans als we zijn brachten we ook een bezoek aan het Estadio Governador Magalhaes Pinto, een betonnen beul waar 130.000 toeschouwers van een wedstrijd kunnen genieten. Als ´visitar´ konden we niet alleen van buiten, maar ook van binnen een kijkje nemen in het stadion. Het allermooiste kwam echter toen we weer buiten stonden (?!). Wat bleek, de volgende dag staat dé wedstrijd van het jaar op het programma, ofwel Ajax-PSV, Barcelona-Real Madrid en AC Milan-Inter Milan in het kwadraat: Atletico vs. Cruzeiro.
Talenwonders als we zijn (´Strepsils bestellen wij door te kuchen en op onze keel te wijzen, dat is een beetje ons niveau´ -Jelger) lukte het om kaartjes te bemachtigen, zodat we van een onvervalste stadsderby getuige kunnen zijn.

´S AVONDS EERST EEN ´GEWOON´ ETENTJE (door Jelger)

Stel je even voor. Je zit in een willekeurig restaurantje te eten in Belo Horizonte, met 4 miljoen inwoners een grote, maar weinig bijzondere Braziliaanse nieuwbouwstad. Net als je je derde biefstuk naar binnen wilt proppen, begint Rogier opeens spastische neigingen te vertonen. ,,Heee! Veld!!! (Mike, red.)’ Verbaasd draai je je om, in de veronderstelling dat de arme jongen nu toch echt zijn verstand heeft verloren. Maar het onwaarschijnlijke is inderdaad waarheid geworden. Daar lopen Mike en Sjef, in gezelschap van een vriendelijk ogende Verlaat-look a like (andereDEM voetballer, red.) en zijn nors kijkende compaan. We treffen ze meer dan acht uur reizen van de plek waar we pas vier dagen later hadden afgesproken.
,,Hee Song (Rogier, red.) Heb je je benen wel geschoren?” De vrienden van Sjef en Mike blijken twee locals die in Belo Horizonte woonachtig zijn. ,,Gekkenhuis gasten!” Mike heeft het naar zijn zin. ,,We zijn vandaag al naar een bruiloft geweest en hebben zo weer een feest.” Na kort overleg met Verlaat besluiten we de kroegen in de buurt onveilig te gaan maken. Ouderwets gezellig weer, ook al worden we snel op rantsoen gezet door de beide Brazilianen. Omdat we de komende dagen een verschillend programma hebben, nemen we afscheid om elkaar over vier dagen weer te treffen.

ATLETICO-CRUZEIRO

Bijkomen van de afgelopen Braziliaanse-zaterdagnacht is er niet bij, want vandaag is de dag dat we naar DE wedstrijd kunnen. Het is alsof ik mijn VWO-examen moet doen, slecht geslapen en nervositeit alom. Eerst even in de mood komen door een vooraf wedstrijdje (in hetzelfde stadion) op TV te volgen en naar de radio te luisteren (?!). 15.00 is het zover, op naar het Estadio Governador Magalhaes Pinto.
In tegenstelling tot gisteren is het er druk, druk en nog eens druk. Uit alle hoeken van de straat komen voetbalsupporters, gehuld in wit-zwart (Atletico) of blauw (Cruzeiro), luid zingend of toeterend.
Bescheiden als we zijn gaan we relaxed doch rechtlijnig op ons doel af, Portao 1. Vanaf deze plek betreden we het stadion, nu echter gevuld met 90.000 Braziliaanse voetbalgekken.
Gelukkig zitten we niet in het meest fanetieke vak, maar in een soort van mixed zone, vanwaar we kunnen genieten van wat er allemaal om ons heen gebeurd. Voor de aftrap, maar vooral vanaf het moment dat de spelers het veld betreden is het een knotsgek gebeuren.
Zingen, springen, dansen, bier drinken, vuurwerk, vechtpartijen, goed voetbal, werkelijk alle ingredienten zijn aanwezig om van deze wedstrijd een meer dan onvergetelijk moment te maken. Je moet het echt meegemaakt hebben om te geloven wat er op het veld, maar vooral op de tribunes, gebeurd (Om een indruk te geven heb ik een filmpje attached meegestuurd). Na een zinderende wedstrijd komt Cruzeiro als winnaar uit de bus.
CRU-ZEIH-ROOO, CRU-ZEIH-ROO, het zal nog lang in mijn hoofd blijven nagonsen…

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer